Emerson, Lake and Palmer & “Tarkus” (1971).

De progressieve Rockband Emerson, Lake & Palmer werd opgericht door leden uit The Nice (“The Thoughts Of Emerlist Davjack”) en King Crimson (“In The Court Of The Crimson King”). Omdat beide formaties ruimschoots voorbij hun hoogtepunt waren besloten Keith Emerson en Greg Lake om samen een band op te richten. Keith verricht het toetsenwerk, de zang en de gitaarpartijen neemt Greg voor zijn rekening. Met Carl Palmer als drummer is Emerson, Lake and Palmer (begin jaren zeventig) compleet. Er werd overigens ook ooit overwogen om Jimi Hendrix als vierde lid bij te band te halen. De legendarische rockgitarist was zeer geïnteresseerd in een samenwerking, hij overleed evenwel op 18 December 1970 aan een cocktail van alcohol en slaappillen. Hendrix werd slechts 27 jaar.

Nog voor de start van hun Amerikaanse tournee in 1971 verschijnt het tweede studioalbum van de Britse groep. “Tarkus” werd gereleased ten tijde van het internationale congres over oorlogsmisdaden in Oslo. Het thema van de plaat is dan ook de zinloosheid van oorlog. De teksten gaan o.a. over revolutie. ‘Is daar ooit iemand beter van geworden’, aldus Lake. “Tarkus” is opgebouwd uit een zevental delen, de instrumentale orgelstukken (Keith) en de progressieve Rocksongs (uitgewerkt door Greg) zijn tot een geheel aan elkaar verbonden. Voor het concept lieten ze zich deels inspireren door de Argentijnse componist Alberto Ginastera. Magnus opus van het album is de openingssuite, met de sireneachtige en ratelende drumstrijd tussen het openingsnummer “Tarkus” en z’n drie fictieve tegenstanders: “The Stones Of Years”, “Iconclast” en “Mass”.

De afsluitende track op het tweede deel, “Are You Ready Eddy?”, is een hommage aan de man achter de knoppen Eddy Odford. Atlantic Records weigerde aanvankelijk om de plaat uit te brengen in Amerika, pas na het gigantische succes in Europa kwamen de platenbonzen daar op terug. Uiteindelijk gingen er in de VS meer dan 50.000 exemplaren van “Tarkus” over de toonbank.

~ Tracklist:

  • 01. “Tarkus” 20:40
  • 02. “Jeremy Bender” 1:41
  • 03. “Bitches Crystal” 3:54
  • 04. “The Only Way” 3:50
  • 05. “Infinite Space” 3:18
  • 06. “A Time and A Place” 3:00
  • 07. “Are You Ready Eddy?” 2:29

(pdg).

Geef een reactie