Metallica & “Master Of Puppets” (1986).

Master Of Puppets is het derde studioalbum van Metallica. De opvolger van Ride The Lightning (1984) wordt wereldwijd, zowel door critici als fans, beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de Metalmuziek. Het strijdt met Reign In Blood van Slayer (groep rondom gitaristen Jeff Hanneman en Kerry King) om de titel van ‘beste trash/metalalbum ooit’. Met een verkoop van meer dan 500.000 exemplaren werd het Metallica’s eerste gouden plaat. Een huzarenstukje, de band kreeg immers geen airplay op de Amerikaanse radiostations en er werd geen officiĆ«le single gereleased. Hoewel de groep -voornamelijk in de jaren 90- beter verkopende albums heeft geproduceerd, heeft men dit succes nooit kunnen evenaren. Bijna 30 jaar later blijft het de absolute favoriet van de fans, en bij uitbreiding de ‘metal liefhebber’.

De kracht van Master Of Puppets (mede geproduceerd door de Deen Flemming Rasmussen) zit ‘m in de combinatie van agressie, snelheid en muzikale verfijning. Het geluid is scherper dan op de opvolger And Justice For All (1988). Het centrale thema op de plaat was machteloosheid. Disposable Heroes gaat over jonge soldaten onder het bewind van wereldleiders (die hun lot in handen hebben). Leper Messiah waarschuwt voor religieuze dwazen, die dwepen met valse profeten. Welcome Home was gebaseerd op het boek One Flew Over The Cuckoo’s Nest, het nummer gaat over een persoon die onschuldig zit opgesloten in een psychiatrische instelling. Het tittelnummer tenslotte vertelt het verhaal van een man die, tegen beter weten in, zich niet laat behandelen voor z’n drugsverslaving.
27 Maart 1986 was een zwarte dag voor Metallica. Tijdens een promotietour in Zweden raakte de bus met alle inzittenden van de baan. De 24 jarige bassist Cliff Burton kwam hierbij om het leven. Tijdens Burton’s crematie werd het nummer Orion gespeeld. Zijn as werd verspreid over de Maxwell Ranch in San Francisco.

Tracklist:

  • 01. “Battery” 5:12
  • 02. Master Of Puppets” 8:35
  • 03. “The Thing That Should Not Be” 6:36
  • 04. “Welcome Home” 6:37
  • 05. “Disposable Heroes” 8:17
  • 06. “Leper Messiah” 5:40
  • 07. “Orion” 8:27
  • 08. “Damage Inc.” 5:31

(pdg). | ? www.hitjock-muzieksite.be

Geef een reactie